groene projecten

‘Een goed ontwerp is tijdloos maar blijft fascineren’

KLEINE SELECTIE VAN UITEENLOPENDE PROJECTEN

Twello landschappelijke tuin

Ontwerp: Twee assen gevormd door hagen en bestrating verbinden in twee richtingen de woning met de tuin (4000 m2) en een grote, natuurlijke vijver. Een groot terras verbindt de beide woongedeelten, waarin uitbundige vaste plantenborders zijn geïntegreerd en een laag muurtje voor beslotenheid en extra zitgelegenheid zorgt. Grote borders met siergrassen en ruw gras/wilde flora, nemen de soms qua habitus vreemde, aanwezige bomen zoals een grote Blauwspar op in het geheel. Voor de tuinbeelden zijn veel plekken gecreëerd waar zij heel mooi tot hun recht komen.

Aanbesteding en directievoering: INVO – Uitvoering: 2011 Hartman hoveniers.

Nijmegen besloten stadstuin

Ontwerp: De oude perenboom die een centrale plek in de tuin inneemt, wilde de klant graag behouden. Een groot, verhoogd vlonderterras met treden over de hele breedte, ligt tegen het huis. Een breed grindpad zorgt voor dieptewerking. Samen met de spiegeling van de vijver en de gegalvaniseerde terreinafscheiding zorgt dit voor licht en een ruimtelijk effect in de donkere stadstuin. Het verhoudingsgewijs te kleine schuurtje, wordt optisch vergroot door de ombouw met een rvs-pergola die overgaat in een prieel. Er is veel zitgelegenheid en overal een groene en kleurrijke beleving door de borders. Eén border grenzend aan het vlonderterras bestaat voornamelijk uit keukenkruiden. De aanwezige oude gebakken kleiklinkers zijn allemaal hergebruikt.

Uitvoering: 2009 door hoveniersbedrijf Marc Denkers

Nijmegen collectief en klimaatadaptief

Project: Inrichting van het terrein De Getijden bij een tot 11 woningen getransformeerd schoolgebouw uit 1928 met 6 grondgebonden woningen. Volledige regenwaterafkoppeling (boven- en ondergronds), behoud bomenbestand en 17 parkeerplaatsen waren o.m. de eisen. Tijdens het proces was er regelmatig overleg/terugkoppeling met de toekomstige bewoners, architect en aannemer. Regie bij aanleg terrein en tuin en begeleiding bij aanplant door bewoners.

Ontwerp: (zie mijn blogs DE GETIJDEN) Achter: Het binnenplein wordt omzoomd door borders en in het midden is een groot kruidenvak met een kweepeer opgenomen. De toegepaste materialen van terrassen, plein en paden, sluiten mooi aan bij het oude schoolgebouw en de nieuwbouw én zorgen voor een goede afwatering. Twee ondergrondse voorzieningen bufferen het regenwater dat geleidelijk én gezuiverd naar het grondwater wordt afgevoerd. De oude bomen hebben nu een groene standplaats. Voortuin: Veel borders met veelal vaste planten en een moes-, kruiden- en zaaibloemengedeelte. Het kasje dat gemaakt is van gerecycled materiaal neemt een centrale plaats in en wordt aan twee zijden omgeven door een grote, dubbele pergola. Twee bovengrondse wadi’s worden door rolstoelvriendelijke paden met elkaar verbonden. Zorgvuldig uitgezochte beplanting (grote biodiversiteit, eetbaar, klimaatbestendig) zorgt voor een natuurlijke, kleurrijke tuin en geeft de bewoners meer privacy.

Directievoering: INVO – Uitvoering: 2018/2019 Fa. Van Kaathoven (Aanplant door bewoners)

MALDEN vaste planten bij moderne villa

Ontwerp: De voortuin bestaat uit één grote, dynamische vaste plantenborder met veel variatie in kleur, hoogte, bloeitijd en textuur. Veel bijenplanten zoals Zonnehoed, Salie, Perovskia en Steenbreektijm, worden afgewisseld met lage bodembedekkers en grassen. Elk seizoen heeft een andere dynamiek maar is altijd boeiend.

Uitvoering: 2017 Global Gardening

PLASMOLEN voor- en zijtuin bij woonboerderij

Ontwerp: Kindvriendelijke tuin die past bij de woonboerderij en in de omgeving. Een groot terras met een lang, breed klinkerpad brengt diepte en vormt een belangrijke zichtlijn. Er zijn grote, deels door lage haagjes omzoomde vaste plantenborders en vele fruitbomen (oude rassen en o.a. Kweepeer). Het speelgedeelte is natuurlijk opgenomen in de tuin: er zijn grote wilde flora-borders met ruimte voor de trampoline en speelhut. De zandbak is t.z.t. om te vormen tot een border. Het klinkerpad in de voortuin wordt geflankeerd door grote Hortensia’s en eindigt in een grote border met bodembedekkers waarin leilinden staan. Ook hier veel vaste plantenborders met hier en daar een fruitboom. De monumentale leilinde in de voortuin heeft veel meer ruimte gekregen en is nu dé blikvanger.

Uitvoering: 2007

NIJMEGEN klimaatadaptieve stadstuin

Ontwerp: Achtertuin met een kleurrijke, bijvriendelijke beplanting en ruimte voor beelden en meerder zitplekken. Op het ‘eiland’ met Bergsteentijm en Origanum, staat een Kweepeer. De halfverharding bestaat uit het warme, mediterrane sfeer uitstralende Stabilizer (halfverharding die water goed doorlaat en zuivert). Een Cor Tenstalen waterschaal en diverse sokkels met beelden kleden de tuin verder aan.

Aanleg: 2019 Global Gardening

NIJMEGEN wijkmoestuin

Ontwerp: Transformatie van een verwaarloosd stuk gemeentelijk plantsoen in de wijk Weezenhof naar een wijkmoestuin met speelmogelijkheden, vooral gericht op jonge gezinnen. Kinderen komen in contact met de natuur en de tuin zorgt voor cohesie in de wijk. In fase 1 werden vier fruitbomen, een notenboom (als klimboom), boomstammen om op te zitten en te spelen, een aantal borders voor groenten en bloemen en een wilgentenen hut gerealiseerd. Enkele jaren en de verhuizing van drie gezinnen verder, is de tuin na overleg met de buurt, heringericht. Nu is het vooral een moestuin en ontmoetingsplek, maar er is nog altijd ruimte en aandacht voor kinderen. Gemeente Nijmegen schonk de Weezen-pluk-hof een waterpomp die onontbeerlijk bleek tijdens zeer droge perioden.

Directievoering: INVO – Uitvoering: 2013 Donkergroen (fase 1) en 2017 Global Gardening (fase2). Aanplant door grote en kleine wijkbewoners.

NIJMEGEN stadstuin met Schwung

Ontwerp: Herinrichting achtertuin waarbij de vloeiende lijnen beweging suggereren en in combinatie met het grind en grote tegels voor een ruimtelijk effect zorgen. Overal is er een mogelijkheid tot zitten (ook op het grindgedeelte dankzij stabilisatiematten). Een bijzondere boom trekt de aandacht met het bijzondere, fijne, Mimosa-achtige blad en uitbundige roze bloei: de Albizia. Bij de presentatie van het plan, bleek deze boom heel speciaal te zijn voor de klant die deze jaren geleden op een vakantie-oord tegenkwam.

NIJMEGEN tuin met Cor Tenstaal

Ontwerp: De Japanse esdoorn in de voortuin krijgt alle ruimte en door de rustige bestratingsmaterialen en de – voornamelijk – vaste planten, wordt de tuin ruimtelijker. De border wordt omkaderd door een hoge rand van Cor Tenstaal. Het grind komt terug in het brede pad naar de achtertuin, waar het overgaat in grote tegels van het terras en een pad dat bestaat uit bijzondere keitjes dat eindigt in een vlonderterras. De prachtige Magnolia is vakkundig gesnoeid en krijgt in de achtertuin nu alle aandacht. De Cor Tenstalen erfafscheiding zorgt voor een prachtig kleurenspel i.c.m. met de borders.

Uitvoering: 2006 in eigen beheer met begeleiding van INVO.

NIJMEGEN tuin met hoogteverschil

Ontwerp: Voor- en achtertuin waarbij veel bodembedekkers, kleurrijke vaste planten, grassen, geurige kruiden en mooie solitaire heesters zijn gebruikt. Een houten bank in de achtertuin, grenzend aan het tweede terras, vangt deels het hoogteverschil op. Leibomen onttrekken het zicht op de achterburen en de vele klimplanten tegen de erfafscheiding zorgen voor een sfeervolle, groene omlijsting en intimiteit.

Uitvoering: 2011 door hoveniersbedrijf Marc Denkers

FLORIADE 2012 inzending ‘kantoortuin’

Ontwerp: ‘Island to stay’ – inzending prijsvraag Floriade 2012: ontwerp kantoortuin. De achterliggende gedachte is het kantoor te verlengen met een tuin. Het is een plek om buiten te vergaderen, te pauzeren of te werken. Een buitenlocatie die ontspant én prikkelt en waar de beste ideeën onstaan. Het zgn. eilandgevoel: even met je hoofd helemaal weg en waar een frisse wind waait.