DE GETIJDEN – HET BINNENPLEIN

DE GETIJDEN – HET BINNENPLEIN

binnenplein augustus 2019

Ontmoeten tussen het groen

Tussen de nieuwbouw en het schoolgebouw op het achterterrein zou een besloten plein komen. Dat was al eerder door de bouwarchitect i.s.m. het bouwteam bepaald. Een ontmoetingsplek die bovendien ruimte bood voor activiteiten. De inrichting van het plein was summier weergegeven: een vrij hoge haag rondom de 8 privéterrassen en enkele leibomen aan de zuidzijde. Omdat ik de leibomen niet geweldig vond passen in de omgeving, werden deze door mij geschrapt.

Toen de oude stoeptegels er nog lagen kon de temperatuur ’s zomers enorm oplopen, dus het was zaak om zoveel mogelijk groen te plannen om de hitte te temperen. Daarbij wilde ik het plein een vriendelijke uitstraling geven. Ik maakte aan de hand van alle input, vier ontwerpvoorstellen. Mijn ontwerp met brede vaste plantenborders rondom, werd gekozen. De beoogde haag blijft gehandhaafd maar is wel veel lager. Op de kopse kant nam ik een grote border met een boom op voor een meer intieme sfeer. Houten zitmeubilair in combinatie van Cor Tenstalen elementen maken tenslotte het totaalplaatje af.

Stabilizer en tegels

Middels een uitgebreide vragenlijst over de terreininrichting die we met de werkgroep hadden samengesteld, hadden de toekomstige bewoners al aangegeven waar hun voorkeur naar uitging wat betreft beplanting, (terras-)afscheidingen, e.d. Op mijn zoektocht naar (half-)verhardingsmaterialen voor het plein kwam ik uit bij Stabilizer van ecoDynamic vanwege de goede waterdoorlatendheid, zuiverende werking, sfeervolle uitstraling én de mogelijkheid om er Jeu de Boules op te spelen. De relatief lage kosten en het makkelijke onderhoud speelden uiteraard ook een rol, want het budget voor de terreininrtichting was erg krap. Voor de individuele terrassen maakte ik een voorselectie van 80×40 cm terrastegels die makkelijk in onderhoud zijn, goed passen bij het plein en gebouwen – maar niet te opzichtig – én betaalbaar. Met een aantal leden van de werkgroep kozen we twee tegels: een lichtgrijze voor tegen de oudbouw en rondom het plein en een iets donkere variant voor de nieuwbouwterrassen. Om de verbinding te maken tussen de Stabilizer en de terrastegels en om voorzichtig wat kleur in te brengen, werd voor het brede verbindingspad naar de achteringang gekozen voor Scoria bricks. Veel telefoontjes en mails waren overigens nodig om een mooie partij bricks te vinden.

Kruiden en kleur

De border op de kopse kant richtte ik in als kruidenhoek waaruit iedereen kan plukken, met een fiere kweepeer (Cydionia oblonga ‘Vranja’): boom van vrede en geluk. De vakken rondom de terrassen op de zuidzijde leenden zich goed voor vaste planten met grijs blad, zoals Ezelsoor, Tijm, grijsbladige Salie, etc. die geleidelijk overgaan in de groene borders op het westen en noorden. Door veel gebruik te maken van langbloeiende planten, (o.a. Geranium ‘Rozanne’, Bergsteentijm, Herfstanemoon), siergrassen, planten met een bijzonder blad of textuur en hier en daar een  heester, zijn de borders het hele jaar door interessant. Qua kleur heb ik de borders vrij rustig gehouden: voornamelijk verschillende tinten blauw, roze en wit. Bij de keuze is natuurlijk ook rekening gehouden met de bijen, hommels en vlinders.

aanplant voorjaar 2019

Vele groene handen

In het voorjaar van 2019 toen iedereen zijn intrek had genomen en het terrein was opgeleverd door fa. van Kaathoven, werden groene handen en vrienden met groene kennis gemobiliseerd om het plein te beplanten. Het was geweldig hoe met heel veel enthousiasme werd gewerkt. Sommigen waren amper te stoppen. Na twee dagen van noeste arbeid, was het plantwerk klaar. Een aantal heesters op het achterterrein en in de voortuin vonden eveneens al een plekje, alsook alle bomen, de Ligusterhaag en klimplanten rondom het terrein. We mogen best trots zijn op het feit dat er amper uitval was, ondanks de vrij late aanplant en de perioden met extreme hitte. De inspanningen werden beloond: vrij snel was er genoeg te zien en te ruiken en… dat vonden ook de vele bijen, hommels en vlinders! Ook nu het winterseizoen zijn intrede heeft gedaan, staan de borders nog ‘overeind’.

Ine Voets

Terug naar boven