DE GETIJDEN – REGENWATERRETENTIE

DE GETIJDEN – REGENWATERAFKOPPELING

Regenwaterinfiltratiebekken onder het binnenplein

Regenwaterafkoppeling

Al in een vroeg stadium van het terreinontwerp kwam de ambitie in beeld om het hemelwater volledig af te koppelen. De eerste informatie wonnen we in bij het loket Duurzaam Wonen Plus van de gemeente Nijmegen. Vervolgens maakten we enkele afspraken met het Waterservicepunt. Met de werkgroep maakte ik een ronde langs verschillende projecten waarbij de regenpijpen bovengronds waren afgekoppeld. In het geval van De Getijden bleken de zaken toch heel wat ingewikkelder.

Drinkwaterbeschermingsgebied

Het project ligt namelijk in een drinkwaterbeschermingsgebied en dat betekent dat aan een groot aantal eisen moet worden voldaan. Niet alleen aan die van de gemeente, maar ook van de provincie en het waterschap. Alle beschikbare rapporten spitte ik door en kwam tot de conclusie dat het een hele klus was om aan ieders voorwaarden te kunnen voldoen zoals het zuiveren van het water voordat het naar het grondwater verdwijnt. In overleg met het bouwteam werd adviesbureau Kragten ingeschakeld dat de capaciteitsberekeningen maakte met inachtneming van de al in het ontwerp opgenomen twee wadi’s, halfverharding en de Sedumdaken op de nieuwbouwwoningen. (De groene daken bleken eerst niet haalbaar door hun hoek en constructie, maar uiteindelijk vond ik bij Groendak de oplossing.) Dit resulteerde in het (extra) opnemen van twee ondergrondse infiltratiebekken met o.m. lava onder het binnenplein en de oprit.

Dakpannen met Sedum

Subsidies

Niet alleen kwam er veel rekenwerk aan te pas; deze extra voorzieningen kosten ook een heleboel geld. En toch is het uiteindelijk gelukt om de ambitie van volledige afkoppeling te halen dankzij subsidies van gemeente Nijmegen, Waterschap Rivierenland én de bereidschap van de bewoners extra in hun geldbuidel te tasten.

Terug naar boven