GROEP 85 EXPOSEERT IN DE HORTUS

OVERZICHTSEXPOSITIE GROEP 85

35 Jaar Groep 85

GROEP 85 viert haar 35-jarig jubileum met een overzichtsexpositie tot 15 oktober in de Theetuin van de Hortus in Nijmegen. Het is de derde keer dat wij te gast zijn in de prachtige tuin die door 55 vrijwilligers wordt gerund.

Zelf maak ik 20 jaar deel uit van de beeldhouwgroep die ooit begon in De Lindenberg. Momenteel hebben we een prachtig atelier in de Elzenstraat waar wij met 20 leden actief zijn in voornamelijk steen. Het is een erg stabiele groep met af en toe nieuwe, jonge aanwas, die ernaar streeft om elkaar minstens op de zaterdagen te zien. Niet alleen onze hobby verbindt ons, maar ook het contact onderling, de ontstane vriendschappen. De ‘ouwe rotten in het hakken’ zijn nooit te beroerd om anderen te helpen met hun kennis en kunde en we zijn allemaal betrokken bij elkaars werk. Zo nu en dan nodigen wij een gastdocent uit, die een nieuw licht werpt op onze manier van kijken of ons nieuwe technieken bijbrengt.

Theetuin

Het lukt niet altijd om elk jaar te exposeren hetgeen jarenlang onze doelstelling was en nog altijd is, maar bij een jubileumjaar wordt alles uitgepakt wat we in huis c.q. atelier hebben. Dus ook weer in ons jubileumjaar 2020, staan de beelden van onze 20 leden in de tuin en de kas. We boffen maar met het prachtige, altijd veranderende, boeiende en kleurrijke decor van de Theetuin en de gastvrijheid van de medewerkers. Het is een heerlijke tuin om doorheen te slenteren om daarna even neer te ploffen voor een kopje thee.

Installatie UIT TREDEN

Vanaf 6 september zal er bovendien de installatie UIT TREDEN te zien zijn die gemaakt is uit de oude Belgisch hardstenen altaartreden uit de voormalige kapel van het Berchmanianum. Deze is nu in gebruik als Academiegebouw van de Radboud Universiteit. Achttien leden droegen hun ‘steentje’ bij; de meesten waren een jaar bezig om hun beeld te hakken. Sommige beelden zijn helaas niet helemaal af omdat Corona voor vertraging zorgde, maar het is een boeiend geheel geworden. In de video welke gemaakt is door Bianca Oude Groeninger is het maakproces te zien van trede tot beeld. Samen met fotograaf Marco Nijland maakte ik voor deze gelegenheid een presentatiemap waarin elke maker aan het woord komt over zijn tredebeeld. De installatie werd onthuld na een rede van de rector magnificus van de Radboud Universiteit, de heer Han van Krieken.

Terug naar boven