WEEK VAN DE INVASIEVE EXOTEN
WEEK VAN DE INVASIEVE EXOTEN 19 t/m 28 juni
Invasieve exoten
Invasieve exoten zijn uitheemse planten, dieren en micro-organismen die door menselijk toedoen in een nieuw gebied terechtkomen en omdat ze daar goed gedijen, veel schade aan de natuur, land- en tuinbouw, gezondheid en economie toebrengen. Tijdens de Week van de Invasieve Exoten vinden veel excursies, lezingen, natuurwerkdagen, etc. plaats die betrekking hebben op het voorkomen van introductie, op monitoring en bestrijding.
Japanse Duizendknoop en Reuzenbalsemien
In 2011 en 2012 schreef ik meermalen een blog over de Japanse Duizendknoop ‘Val niet voor haar charmes’ nadat ik deze sierlijke plant in de tuin van een klant tegenkwam en later ook in de Millinger Theetuin en in de Ooijpolder. Langs snelwegen zag ik hem snel uitbreiden: een stukje maaisel van enkele centimeters kan immers uitgroeien tot een nieuwe plant. Ook de Reuzenbalsemien gedijt in de Ooijpolder inmiddels goed en vormt met haar bloemen grote, roze heuvels in het landschap.
Reuzenberenklauw
Menig studentenkamer van de ‘Boskoopse gaiten’ van weleer, werd met de enorme bloemschermen van de Reuzenberenklauw op natuurlijke wijze gestoffeerd. Deze exoot is dus al een tijdje in den lande. Een verwaarloosd plantsoen in de Weezenhof in Nijmegen waar de Reuzenberenklauw welig tierde, kon ik gelukkig enkele jaren geleden omvormen tot een wijkmoestuin. Daar is hij weg, maar voorlopig sieren deze woekerende giganten onze omgeving. Op wiedewiedenweg.nl is veel informatie te vinden over deze planten in Nijmegen en omgeving en de bestrijding ervan.